Terve jalka, parempi mieli

Ensi alkuun toivotan lukijoille oikein Hyvää Joulua ja heti sen jälkeen pahoittelen pitkäksi venynyttä päivitystaukoa. Hengissä täällä kuitenkin edelleen ollaan! Into kirjoitella on ollut hieman hakusessa, sillä syksyyn on mahtunut kaikenmoista. Ensinnäkin uudet opinnot kauppakorkeassa ovat vieneet oman aikansa, ja toisekseen juoksujen saralla on ollut hieman vaihtelevaa. Seli seli…

Syksyn tapahtumat varmaankin kulminoituvat marraskuun 5. päivänä suoritettuun vasemman akillesjänteen pieneen huoltoon. Kyseinen jänne oli häirinnyt juoksuhommia jo viime syksystä lähtien tulehtumalla pariinkin otteeseen. Nämä tulehdukset eivät tunnetusti tee jalalle kovin hyvää, sillä sinne näiden myötä muodostuu ties mitä moskaa, jotka sitten ilmoittavat olemassaolostaan tasaisin väliajoin.

Ruotsiottelun tietämillä jalka alkoi olemaan jo aikalailla levon tarpeessa. Kävin kuitenkin vielä juoksemassa Levin Ruskamaratonin kympin, jonka jälkeen pidin sitten pienimuotoisen juoksutauon. Kuitenkin tauon jälkeen alkoi akilles menemään entistä huonompaan suuntaan. Jatkoin siitä huolimatta harjoittelua toivoen samalla fiiliksen jalassa paranevan. Tilanne ei kuitenkaan oikein hyvään suuntaan tuntunut lähtevän etenemään, joten puukko alkoi tässä vaiheessa kuulostamaan ihan hyvältä vaihtoehdolta. Lopulta tämä suunnitelma lyötiin lukkoon lokakuun puolivälin tietämissä, ja tosiaankin itse hommiin päästiin sitten marraskuun alussa.

Toimenpide oli melko pieni ja lisäksi se meni varsin täydellisesti. Tästä kai kertoo se, että otin ensimmäiset juoksuaskeleet 1. joulukuuta. Eli mies oli juoksukykyinen alle kuukausi leikkauksen jälkeen. Ei muuta kuin iso käsi operaation suorittaneelle Iikka Lantolle OYS:iin! Näin jälkikäteen voin sanoa, että olisihan tuota voinut vaikka aiemminkin leikkaukseen mennä, sillä se toi toivotun tuloksen ja erittäin nopealla aikataululla. Aina näin ei toki valitettavasti ole, ja voin kiittääkin tuuria, joka minulla on ollut molemmilla kerroilla kun akillesjänteisiini on koskettu.

Kieltämättä syksyn pimeinä iltoina motivaatio juoksua kohtaan oli isosti hukassa kipeän jalan takia. Koko viime kausi oli jo ollut jalan kanssa temppuilua, ja se oli myöskin vienyt ison osan keskittymisestä. Leikkauksen ja nopean toipumisen myötä into ja motivaatio ovat palaneet entistä kovempana takaisin, ja nyt ollaankin menossa vauhdilla kohti kesää 2015. Vaikka ensi vuonna vielä arvokisataso (MM-kisat) on utopiaa, niin tavoiteltavaa riittää yllin kyllin. Esimerkiksi suoran 3.45-8.00-14.00-29.00 aikojen tavoittelu kuulostaa kunnianhimoiselta tavoitteelta ja se vaatisikin jälleen harppausta nykyisestä tasosta. Terveenä ollessani en pidä jonkin noista ajoista rikkomista ylitsepääsemättömä, mutta koko sarjan kokoaminen vaatisi jo melkoisia urotöitä. Näitä juttuja on toki todella aikaista spekuloida tässä vaiheessa vuotta, mutta tavoitteita täytyy olla. Ne inspiroivat tekemistä ja tosiasia on se, että minulle ei enää riitä vain ”ihan ok”-taso.

Hallikaudellakin tulen näillä näkymin juoksemaan, vaikka syksyllä en olisi tuota välttämättä aivan itse uskonut. Sinne en kyllä uskalla minkäänlaisia tavoitteita tähän hätään asetella. Harjoittelut ovat lähteneet kuitenkin erinomaisesti liikkeelle, sillä lopulta täydellistä juoksutaukoa ei tullut kuin tuo vajaa kuukausi plus muutama lyhempi tauko. Maltilla kuitenkin edelleen tässä edetään, ja määriä lisäillään pikku hiljaa sitä mukaa kun kroppa on valmiina niihin.

Helpolla ei miestä myöskään päästetä, sillä lauantaina on lähtö Etelä-Afrikan Dullstroomiin kuukauden pituiselle korkeanpaikan leirille. Pienellä neljän hengen poppoolla lähdemme matkaan. Meidän juoksijoiden lisäksi paikalla on myös nippu suomalaisia maajoukkuesuunnistajia.
Viime kerralla keväällä 2013 reissu ei itseltäni päättynyt kovinkaan mallikkaasti, vaan tuli ns. DNF ja rasitusmurtuma ristiluuhun. Tästä on helppo lähteä parantamaan, ja tarkoituksena on tulla ehjänä takaisin tammikuun loppupuolella Suomeen!

 

 

2 thoughts on “Terve jalka, parempi mieli

  1. Hyvä Arttu!
    Vaikka en noista leikkauksista pidäkään ja ymmärräkään mitään. Olet tällä hetkellä lahjaikkain kestävyysjuoksija Suomessa. Lassen askel… Toivon,että pysyt terveenä ja sinun kehityspotentiaalisi saataisiin ulosmitattua. Alle 28 min. kympillä realismia, jos kaikki menee napiin seuraavat vuodet.

    1. Thanks! Uskotaan, että potentiaali saadaan parhaalla mahdollisella tavalla ulosmitattua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.