Radalta maantielle

Ratakausi on täten saatu siis päätökseen kesän 2013 osalta. Aika kaksijakoiset ovat olleet tunnelmat ja varsinaista vuoristorataa ovat tunteet heitelleet; Alkukesän vaikeuksista, kesä-heinäkuun muutamaan huippukisaan ja siitä sitten taas jyrkkään alamäkeen. Kesän huippukohtia olivat ehdottomasti Jämsän karnevaalien kympin ennätys ja ehdottomasti myös Tampereen EM-kilpailut, vaikka ne eivät aivan nappiin menneetkään. Ei myös sovi unohtaa 4x1500m:n SM-viestipronssiin johtanutta kilpailua Joensuussa.

Pitää käydä kuitenkin lyhyesti läpi ratakauden viimeiset kilpailut eli Tampereen Eliittikisat sekä Raahen 22-vuotiaiden SM-kilpailut. Tampereella ohjelmassa oli 1500m ja sinne saavuin kahden viikon treenijakson jälkeen. Se meni tilanteeseen nähden melko kelvollisesti, tuloksena aika 3.57, joka jäi virallisesta ennätyksestä vajaan sekunnin. Toki juoksin Joensuun SM-viesteissä omalla vedolla 3.56,1, joten siinä kunnossa olisin voinut tänä kesänä höylätä ennätyksestäni useita sekunteja pois.

Viikko Tampereen jälkeen oli vuorossa Raahen SM-kilpailut, jossa juoksin 1500m sekä 5000m. Kisat olivat juuri sitä, mitä kolmen viikon harjoituksilla voi kuvitella saavuttavansa, eli ei juurikaan mitään. Saldona oli siis viides ja neljäs sija (3.59/14.57). Taso meidän sarjassamme oli sen verran hyvä, että ei puolikuntoisena siellä pääse mellastamaan miten vaan. Hyvä niin, sillä paljon parjattu suomalainen kestävyysjuoksu tarvitsee uusia menestyjiä. Tämä kaikki tarkoitti sitä, että tällä kaudella en saanut yhtään nuorten SM-mitalia, vaikka olinkin ainoa suomalainen (pl. Bertolotti) mieskestävyysjuoksija Tampereen EM-kilpailuissa. Toki tähän tilanteeseen on johtanut jo moneen kertaan läpikäydyt lukuisat vaivat, joiden takia jouduin joko jättämään kisat kokonaan väliin tai tulemaan niihin minimaalisilla harjoituspohjilla. Kausi olikin sitten viimeinen juniorisarjoissa, joten nämä karkelot ovat osaltani nyt sitten ohi.

Koska ratakausi meni miten meni, jatkan kauttani maantien puolella. Viime viikonloppuna kävin voittamassa varttimaratonin (10.55km) Levin Ruskamaratonilla. Meno tuntui jo huomattavasti paremmalta kuin edellisenä viikonloppuna ja vaikuttaisi, että keskikesäinen vire alkaisi hiljalleen jälleen löytyä. Reitti Levillä oli mäkinen ja siihen nähden vauhti oli lupauksia antavaa.

Seuraava etappi onkin sitten jo todellinen koitos, sillä reilun kahden viikon päästä tarkoituksenani on matkustaa Hollannin Utrechtiin juoksemaan kansainvälistä 10km kilpailua. Vauhtia tulee kisassa piisaamaan kenialaisten yms. toimesta ja onhan kyseisellä reitillä myös jokunen vuosi sitten juostu nykyinen miesten 10km maantiejuoksun ME 26.44, Leonard Komonin toimesta. Lisäksi Utrechtissa kisataan Hollannin maantiemestaruuksista, joten paikalliset juoksukoneet ovat varmastikin myös paikalla. Allekirjoittaneen kanssa reissuun lähtee estejyrä Janne Ukonmaanaho, joten yksin ei tarvitse matkustella. Toivottavasti molemmat sankarit pysyvät ehjinä sinne saakka, jotta päästään juoksemaan kovat ajat tauluun!

Tässä oli nopea katsaus kesästä ja lähitulevaisuudesta. Mahdollisesti jossain vaiheessa tulee vielä syvempää analyysiä menneestä kaudesta ja mietteitä ensi kautta silmällä pitäen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.