Kauden viimeiset koitokset

10514394_10152641323954431_5984896703106233484_o
Kuva: Jaakko Nieminen

Ratakausi on omalta osaltani saatu päätökseen. Kalevan Kisojen jälkeen luvassa oli pieni harjoittelutauko ennen Tampereen Eliittikisoja sekä Suomi-Ruotsi-maaottelua. Tauko tulikin oikein hyvään saumaan, sillä heinäkuussa tuli kisailtua kohtuullisen paljon ja kroppa kaipasi hieman myös perusharjoittelua. Kuun puolivälissä oli myös muutto Ouluun, joten tässä on ollut ratojen ulkopuolella hieman vilskettä.

Ensimmäisenä näistä kahdesta viimeisestä kisasta oli vuorossa Tampereen Eliittikisojen 5000m. Tampereelle lähdin parantamaan Lapinlahdella heinäkuussa juoksemaani ennätysaikaa. Harjoitukset ennen kisaa osasivatkin lupailla parannusta tuohon aikaan, ja niinhän siinä kävi. Ajalla 14.09,08 lohkaisin Lapinlahden eliittien juoksusta vielä 15 sekuntia pois, joten tulokseen ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Myös ensimmäinen Eliittikisojen palkintopallisijoitus tuli näin pokattua, sillä olin lopulta kolmas. Aivan en saanut toista kenialaisjuoksijaa lopussa kiinni, mutta sillä ei ollut niin väliä tässä tilanteessa. Kilpailun aikana jouduin hieman itsekin tekemään töitä, joten kunnon letkajuoksussa olisi ehkä ollut mahdollista jokunen sekunti vielä ottaa pois.

Viikko Tampereesta olikin sitten aika vuotuisen ruotsiottelun. Minulle se oli ensimmäinen laatuaan ja kokemus olikin erinomainen! Matkaksi maaotteluun valikoitui 10 000m, koska kunnollisissa olosuhteissa juostu kymppi puuttui minulta tältä vuodelta. Ennen kisaa meillä suomalaisilla oli arvoittelua, että millä taktiikalla ruotsalaiset mahtaisivat lähteä matkaan. Kuten ounastelimme, lähtivät he Mustafa Mohammedin johdolla pitämään vauhtia. Itse otin paikkani letkan hänniltä, jossa viihdyinkin melko pitkälle. Epäaktiivisuus johtui siitä, että juoksu ei missään vaiheessa tuntunut kovinkaan hyvältä, ja sen takia hieman välillä ”jojottelinkin” matkan aikana. Tuntuma oli melko kaukana siitä, mitä se oli viikkoa aiemmin Tampereella ollut.

Ensimmäinen vitonen taittui minulla n. 14.55:een, ja joukko pysyi vielä tässä vaiheessa aika hyvin kasassa. Seitsemän kilometrin jälkeen Musse teki ratkaisevan nykäisyn, johon ei porukalla ollut eväitä vastata. Minulla ei ollut minkäänlaista uskallusta lähteä tuohon mukaan, sillä siinä vaiheessa oli jo muutenkin vaikeaa. Kuitenkin hieman tämän jälkeen aloin pikku hiljaa myös parannella omia asemiani, ja lopulta sain kiinni Henrin ja toisen ruotsalaisen. 600m ennen maalia tein ratkaisuni ja ohitin kaksikon. Tästähän yleisö innostui ja aloitti kovan mylvinnän. Huuto oli korvia huumaavaa ja fiilis oli melko katossa. Huuto sen kuin yltyi kun Mussen selkä alkoi lähestyä kovaa vauhtia. Itsellennekin tilanne tuli hieman yllättäen, sillä en olettanut pääseväni niin lähelle häntä. Ei siinä kuitenkaan Mussella tainnut isoa hätää olla, ja jäin selvästi taakse. Lopputuloksena juoksusta oli siis toinen sija ja aika 29.40,86. Viimevuotisesta ennätysajasta lohkesi näin 22 sekuntia.

Maalissa oloni oli kuitenkin hieman pettynyt. Ajattelin pystyväni juoksemaan kovempaa ja haastamaan paremmin Mussea. Ennätys ja puolen tunnin alitus tuli reilusti, mutta odotukset olivat vielä kovemmat. Eipä tuota asiaa jaksanut pitkään murehtia, sillä tässä juoksussa ja koko kaudessa on ollut sen verran monia positiivisia juttuja. Yhteenvetoja teen myöhemmin, kun kuluneen kauden pölyt tästä hieman laskeutuvat.

Kausi ei kuitenkaan aivan vielä ollut tässä. Ylihuomenna lauantaina juoksen Levillä Ruskamaratonin 10km:n kisan. Viime vuonna kävin siellä jo vastaavan juoksun voittamassa, ja kun mahdollisuus tuli tänäkin vuonna, niin ajattelin sinne lähteä. Lisäksi syyskuun lopussa olisi tarjolla viimevuotiseen tapaan maantiekymppi Hollannin Utrechtissa. Näillä näkymin sinnekin olen menossa, vaikka takki alkaa olla henkisesti ja fyysisesti aikalailla tyhjä. Pieni huilijakso Levin jälkeen ei varmasti olisi pahitteeksi ja sitä pitää vakavasti harkita.

 

2 thoughts on “Kauden viimeiset koitokset

 1. Onnitteluni Sinulle Arttu!
  Olen seurannut uraasi ja mm. blogiasi mielenkiinnolla jo pitkään. Nyt tällä kaudella tuli Sinulle komea hyppäys eteenpäin. Ennätyssarjasi 3.46 – 14.09 – 29.40 on komea tämän päivän Suomessa. Kun myöhemmin kirjoittelet yhteenvetoa kaudestasi ja kehityksestäsi, niin olisi kiinnostavaa nähdä siinä myös tietoja km-määristäsi jne. viime vuosien aikana. Myös pakollisista harjoittelutauoistasi, ”korvaavien” jaksoistasi yms. kehitykseesi vaikuttaneista tekijöistä.
  Terveisin: pitkänlinjan kestävyysjuoksufani Matti Halmeaho, vuosimallia 1946. Onnittelut myös valmentajallesi.

  1. Kiitoksia!

   Ajat alkavat olla jo kohtuullisia, mutta vielä kaukana siitä mitä haluaisin joskus juosta. Koitan tosiaan hieman yhteenvetoa kirjoitella jossain välissä, kunhan tässä hieman huilahdan, ja ehdin kunnolla asiaan paneutua.

   -Arttu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.