Hikinen heinäkuu

Heinäkuu lähestyy jo loppuaan, mutta helteiselle säälle sitä ei vielä näy. Viime päivityksen jälkeen olen startannut yhteensä neljä kertaa. Kolme juoksuista on päättynyt ennätykseen ja yksi hopeiseen SM-mitaliin. Vaikka ennätyksiä onkin tullut, niin aivan kaikkiin suorituksiin en ole ollut täysin tyytyväinen; toisaalta kisaputken päättänyt Joensuun tonnivitonen yllätti itseni positiivisella tavalla.joensuu

Heinäkuun alussa kisailtiin Lahdessa SM-viestien merkeissä, jossa 4x1500m:ltä irtosi hopeamitali kokoonpanolla Jiri Karjalainen, minä, Jari Räsänen sekä Jukka Keskisalo. Tavoitteena oli taistella mestaruudesta, mutta tällä kertaa paukut riittivät kakkostilaan. Näin viime vuotinen pronssimitali kirkastui hopeiseen. Omaan suoritukseeni olin tyytyväinen osuusajan ollessa n. 3.54. Loppu tuli juoksussa hyvin ja toin joukkueemme kärkisijalla vaihtoon yhdessä Lahden Ahkeran kanssa, joka lopulta voitti koko kisan.

Viikko Lahdesta oli ohjelmassa Kuortaneen Eliittikisat ja 3000m. Keli Pohjanmaalla oli helteinen, mikä ehkä hieman verotti loppuaikaa. Tulos 8.24,42 oli uusi ennätykseni noin kolmella sekunnilla, mutta ei tyydyttänyt minua alkuunkaan. Minimitavoitteenani oli juosta vähintään alle 8.20, mutta tällä kertaa juoksu ei irronut toivomallani tavalla. Kolmonen on kuitenkin vaativa matka, ja ehkä kroppa ei ollut vielä valmis juoksemaan haluttua vauhtia.

Seuraavana viikonloppuna siirryttiin jälleen astetta pidemmälle matkalle, kun vuorossa oli Lapinlahden Eliittikisojen 5000m. Jälleen kerran helle painoi päälle, mutta pelastuksena ennen kisaa tuli lyhyt sadekuuro, joka hieman helpotti juoksijoiden tilannetta. Siitä huolimatta luvassa oli kuuma kyyti. Kisassa lähdin rohkeasti kärkiryhmän (kenialaiset+Jokisen Tuomas sekä Niemisen Jaakko) peesiin. Vauhti oli suhteellisen reipasta, ja ensimmäiset kilometrit mentiinkin noin 14.10:ään johtavaa vauhtia. Oma kolmosen väliaikani oli muistaakseni 8.38. Neljäs kilometri olikin sitten minulle todella vaikea ja se painui kolmen minuutin tuntumaan. Onneksi hieman ennen neljättä kilometriä Jaakko painoi ohitseni, ja sain vielä koottua oman juoksuni. Lopun sain Jaakon peesissä väännettyä kohtuullisesti ja neljännen kilometrin taaperruksesta huolimatta loppuaikani oli 14.24,02. Näin aiempi ennätykseni vuodelta 2011 parani 14 sekuntia. Lapinlahden juoksu oli eräänlainen torjuntavoitto Kuortaneen sukelluksen jälkeen, mutta ei se vieläkään isosti mieltäni lämmittänyt. Positiivisena puolena juoksussa oli se, että sain tehtyä rohkean juoksun ja toivottavasti ensi kerralla jaksan tulla maaliin asti vähintään tuolla alkumatkan vauhdilla.

Vain neljä päivää Lapinlahden jälkeen tarjolla oli Joensuun Eliittikisojen 1500m eli jälleen alimatkan startti. Fiilikset ennen kisaa olivat melko hyvät ja uskoin, että Jämsän ajan (3.54) parantaminen olisi hyvinkin mahdollista. Olinhan jo juossut suunnilleen samaan Lahden SM-viesteissä. Omaan tilastoaikaani nähden edessä oli varsin kovaa vauhtia, mutta valmentajan ohjeiden mukaan lähdin kärkijoukon jatkoksi. Juoksu tuntui helpolta, vaikka kierrokset menivät toisensa jälkeen noin minuuttiin. Vauhti ei missään vaiheessa tuosta sitten enää tippunut ja sain sinniteltyä itseni joukon perällä lukemiin 3.46,62! Aiemmasta ajastani lähti siis peräti 8 sekuntia pois. Tuollainen on jo kympinjuoksijalle hyvää tasoa, ja tuosta ei pitäisi enää pidempien matkojen kovat ajat jäädä kiinni. En kuitenkaan ole sen kummemmin tuota varten harjoitellut, joten siinä mielessä tuollainen aika tuli hieman puskista.

Viikonloppuna on vuorossa yksi yleisurheilukesän kohokohdista eli Kalevan Kisat. Kuopiossa tulen juoksemaan vain sunnuntaisen 10 000m:n kisan. Houkutus olisi ollut suuri myös lähteä vitoselle, mutta tällä kertaa päätän satsata kaiken kympille. Ehkä ensi vuonna juoksen molemmat matkat, kun kymppi on vuorossa ensimmäisenä. Kilpailussa tavoitteenani on ehdottomasti ensimmäinen KK:jen mitali. Meillä on kasassa hyvä porukka, joten vääntö mitaleista tulee olemaan tiukka. Kilpailu juostaan keskellä päivää ja keli mitä ilmeisemmin tulee olemaan jälleen kerran helteinen, joten hyvän ajan juokseminen voi olla vaikeaa. En kuitenkaan olisi kovinkaan yllättynyt jos pystyisin parantamaan edellistä ennätystäni hieman kovemmissakin olosuhteissa.

Itselläni on alkukesän vaivojen takia ollut hieman huonoa tuuria, sillä en ole päässyt ulkomailla järjestettyihin koviin kilpailuihin mukaan, joissa olisin voinut yrittää kovia aikoja päämatkoillani vitosella ja kympillä. Suomessa kovien aikojen juokseminen näillä matkoilla on hieman hankalampaa, mutta ei ilman muuta täysi mahdottomuus. Asiaa ei ainakaan helpota kovimpien kisojen kehnot ajankohdat päivän kuumimpiin aikoihin, mutta silloin kilpailuja tuskin televisioitaisi ja sekään ei olisi erityisen hyvä juttu lajin näkyvyydelle.

Käytännössä kaikkiin muihin lajeihin lämpö sopii hyvin paitsi pisimpiin kestomatkoihin, tonnivitonenkin menee vielä helteellä. Tällaisessa tilanteessa joudun miettimään esim. elokuun lopulla olevan Tampereen Eliittikisojen 5000m:ä. Kilpailut järjestetään päiväsaikaan, mutta pari vuorokautta ennen eliittejä järjestettäisiin Hämeenlinnassa Tähtikisasarjan kilpailu, jossa vitonen juostaan vasta iltakahdeksalta. Ainakin tällä hetkellä Hämeenlinna kuulostaisi omaan korvaani paremmalta vaihtoehdolta kuin Tampere, jos silloin olen vielä juoksukunnossa tai en löydä ulkomailta itselleni sopivaa vitosen kilpailua.

2 thoughts on “Hikinen heinäkuu

  1. Hienoa Arttu-serkku! Upeasti juostu Kalevan kisojen 10 000 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.