Euroopan kiertueella

Kesän kisakausi on pyörähtänyt minullakin pikku hiljaa käyntiin. Pari viikkoa sitten kävin jänistelemässä jätkille Marskin Kisojen 3000m:llä. Suunnitelmana oli juosta 2km, ja sen jaksoinkin vetää kovassa tuulessa ja tuiverruksessa.

Kuva: Dirk Laninga
Kuva: Dirk Laninga

Viime viikonloppuna matkustin Hollannin Leideniin juoksemaan kauden ensimmäisen 10 000m:n kisan. Tavoitteena oli pudotella ennätystä jo uusiin lukemiin, vaikka takana ei mikään häävi kevät ole ollutkaan. Kuitenkin harjoitukset olivat edeltävinä aikoina olivat jo menneet parempaan suuntaan, joten hyvä tulos oli aivan realistinen ajatus. No, kuten tänä kesänä on ollut tapana, olosuhteet puuttuivat jälleen kerran peliin. Lauantain aikana tuuli yltyi koviin lukemiin, eikä edes kello 21 se ollut juurikaan tyyntynyt.

Kisa oli tasoltaan erittäin kova, toisaalta keliolosuhteiden takia juuri kukaan ei tainnut ennätyksiään juosta, paitsi kilpailun etiopialainen voittaja. Oma loppuaikani kilpailussa oli lopulta 29.47,19 (Tulokset), eli seitsemisen sekuntia jäin viime vuoden Ruotsiottelun ajasta. Jouduin kisassa tekemään aika paljon itse töitä. Käytännössä 4 kilometristä eteenpäin juoksin ilman peesiä, sillä en oikein uskaltanut lähteä edellä menevän porukan rytmiin pallea- ja mahaongelmien takia. Lopussa sain nämä edellä menneet miehet lähes kiinni. Pieniin vaikeuksiin ja etenkin sääolosuhteisiin nähden tulos on oikeastaan ihan kelvollinen. Harmi vain, että hyviä kympin kisoja on niin vähän tarjolla nyt kesäaikaan. Seuraavaat kympit lienevät sitten Kalevan Kisoissa ja Ruotsiottelussa.

Huomenna matka jatkuu jo Venäjälle, tarkemmin sanoen Cheboksaryyn, jossa kamppaillaan Euroopan joukkuemestaruuksista. Matkana siellä on 5000m ja seura on jälleen tasokasta (starttilistat). Mukana on mm. Zurichin tuplamitalisti britti Andy Vernon sekä Espanjan vuoden 2006 vitosen EM-ykkönen Jesus Espana. Oma tilastoaika ei tietysti paljoa tässä joukossa lupaile, mutta jos saisin edes jonkin juoksijan pidettyä selkäni takana, niin tavoite olisi täytetty.

Nämä kisat ovat harvoin olleet varsinaisia vauhtijuoksuja, mutta minulle varmasti vauhti on aivan riittävää. Ennätys ei siis välttämättä ole aivan mahdoton ajatus, toki myös riippuu siitä, miten olen tuosta viime viikonlopun kympistä palautunut. Lauantaiksi on lupailtu jopa +30 astetta lämpöä, joten hikiset paikat on luvassa myös silläkin saralla. Joka tapauksessa kisasta tulee hieno kokemus, ja toivottavasti saisin tosiaan myös jonkun päänahankin kaivettua!

2 thoughts on “Euroopan kiertueella

  1. Terve Arttu! Minusta tuo kympin aikasi 29.47 on varsin lupaava, kun olen nähnyt blogistasi miten katkonaista juoksuharjoittelusi oli vammojen takia kauttasi varten. Ilmeisesti korvaavat harjoittelusi ovat paikanneet hyvin juoksun puuttumista noina aikoina? Kerroppa joskus niistäkin! Toivottavasti superliigan vitosella joku pitäisi Sinulle sopivaa vauhtia!

    1. Terve Matti!

      Itse asiassa en minä kauhean ”kone” ole noita korvaavia tekemään. Tämän kevään juoksutauon aikana tein cross traineria sekä kävin altaassa tekemässä vesijuoksua keskimäärin kerran päivässä. Pääsääntöisesti vain kevyttä treeniä, muutama kovempi johonkin väliin sitten. Lähinnä tuo on tuollaista ”pään kasassa pitämistä”. Näiden lisäksi toki tulee sitten tehtyä lihaskuntoa yms., jotta muut ominaisuudet pysyvät kunnossa tai paranevat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.