Alkukauden kuulumisia

Posted

Pahoittelut venähtäneestä bloginpäivitys-tauosta. Sen verran on kiirettä pitänyt koulun ja treenien yhdistelyssä nyt syksyllä, että blogin kirjoittelu on jäänyt toissijaiseksi asiaksi. Uusi harjoituskausihan on jo ollut käynnissä hyvän aikaa, joten olisi varmaankin hyvä vetää yhteen myös kulunut kausi 2015!

Kesä 2015 lyhyesti

Voin sanoa, että kaudesta jäi hieman kaksijakoiset tunnelmat. Tuloksena oli ensimmäinen henkilökohtainen Suomen mestaruus, kaksi hopeaa sekä SM-viestikulta ja -hopea. Maajoukkuepaidan puin kauden aikana ylleni yhteensä kolme kertaa (hallimaaottelu, Euroopan joukkuemestaruuskilpailut sekä Ruotsi-ottelu). Sain kauan kaipaani ehjän kesän, tosin harjoituskausi ei ollut tälläkään kertaa ongelmaton. Viime marraskuussa puhdistettu akillesjänne vaikeutti kauden aloitusta ja toi itse leikkauksen jälkeen runsaan kuukauden paussin. Samainen akilles otti hallikauden jälkeen takapakkia, ja näin keväinen korkeanpaikanleiri meni lähes täysin penkin alle. Maalis-huhtikuussa tuli tämän vaivan johdosta noin 6 viikon todella huono harjoitusjakso kriittiseen ajankohtaan, mikä vaikeutti kesään valmistautumista. Huhtikuun lopusta asti olenkin onneksi saanut harjoitella lähes täysipainoisesti ja tätä hyvää jatkumoa haluan pitää yllä. Panostukset lihashuoltoon ja oheisharjoitteluun alkavat nyt tuottaa ilmeisesti tulosta.

Ennätyksiä sain korjailtua omaksi harmikseni vain 3000 metrillä, joka kirjataan nyt lukemin 8.10,72. Kuitenkin perustaso vitosella ja kympillä nousi uudelle tasolle, joka on plusmerkkinen asia. Kympin parhaat suoritukset kariutuivat erilaisiin maha- ja olosuhdeongelmiin, joten mielestäni jäin kauaksi kunnonmukaisesta tasostani. Kauden parhaaksi suorituksekseni nostaisin Kalevan Kisojen kympin soolojuoksun. Sen päivän vireessä ja mieluiten ilman vaivannutta mahaa, olisi hyvässä kilpailussa voinut mennä huomattavasti alle nykyisen ennätykseni.

Kuva: Aki Liipo
Kuva: Aki Liipo

Kohti kautta 2016

Harjoittelu on täydessä vauhdissa ensi kesää kohden. Ruotsi-ottelun jälkeen pidin viikon täysin huilia, ja toisen viikonkin vielä melko kevyttä juoksentelua. Tavoitteena harjoittelua aloittaessani oli juosta Göteborgin PM-maastoissa 7.11. Pääsääntöisesti kaikki meni oikein mainiosti ennen sitä, mutta viikkoa ennen kilpailuja sairastelin ja kisat jäivät tälläkin kertaa välistä. Se oli toki pieni harmistuksen paikka, sillä olin kelpo kunnossa ja tavoittelin tosissani paikkaa jopa joulukuun EM-maastoihin.

”Kisakauden” olen kuitenkin jo avannut, kun kävin lokakuun 24. päivänä juoksemassa Iin testijuoksusarjan talven ensimmäisessä kilpailussa. Tuloksena oli kympillä uusi reittiennätys 30.57, joka alitti Ukonmaanahon Jannen edellisen ajan 28 sekunnilla. Reitti ei ole aivan helpoimmasta päästä, joten olin aikaani tyytyväinen. Hyvällä syyllä voin sanoa, että olen parhaimmassa syyskunnossani ikinä, ja miksi en olisi, koska olen kerrankin pystynyt harjoittelemaan ehjänä. Kuntoani testaan seuraavan kerran ensi viikonloppuna Vantaan Aktia Cupissa, jossa toivon mukaan pystyisin puolen tunnin pintaan juoksemaan.

Syksyn harjoittelu on siis edennyt myötätuulessa. Kerrankin on ollut mahdollisuus käynnistää kausi terveenä, eikä tarvitse lähteä pinnistämään täydellisestä ”montusta”. On todella motivoivaa, kun saa rauhassa rakentaa kuntoa ilman suurta kiirettä, eikä tarvitse aina miettiä vain sitä, että pysyykö paikat seuraavaa treeniä kasassa. Keliolosuhteet ovat olleet myös kestävyysjuoksulle otolliset tänä syksynä, eikä ole tarvinnut lumessa ja jäässä paljoa liukastella.

Kuten joku on saattanutkin jo lukea, niin talven harjoitteluun tulee hieman muutosta aiempaan, sillä lähden joulun jälkeen Australiaan seitsemän viikon mittaiselle harjoitusleirille. Siellä hyppään meritoituneen valmentajan Nic Bideaun valmennusryhmän mukaan. Leirille lähden erittäin innostunein mielin. Mahdollisuus harjoitella kovatasoisessa ryhmässä on ehkä leirin suurin anti. Porukasta löytyy muun muassa Olympia- ja MM-tason juoksijoita, pääsääntöisesti Australiasta, mutta myös muualtakin. Pohjoismaista väriä edustaa minun lisäkseni ainakin maratonin Frankfurtissa 2.12 juossut ruotsalainen Mikael Ekvall, joka on jälleen kerran Australiassa harjoittelemassa.

Leirin ensimmäiset neljä viikkoa vietän Falls Creekissä, noin puolentoista kilometrin korkeudessa. Tämän jälkeen loppuleiri menee Ballaratissa, Melbournen kupeessa. Suomeen palaan helmikuun puolessa välissä ja tavoitteena olisi juosta SM-halleissa Tampereella kuun lopulla. Australiassa tulen mahdollisesti juoksemaan jonkin kilpailun, todennäköisesti vain maantiellä. Tämäkin kuvio selkeytyy kunhan pääsen ensin paikan päälle ja saan leirin käyntiin.

Idea Australiaan lähtemisestä heräsi kauden aikana, jolloin mietin mahdollisuutta harjoitella ulkomaalaisten juoksijoiden kanssa. Australian kuvio sai alkunsa siitä, että Tuomolla sattui olemaan kontakteja Melbourne Track Clubin valmentaja-manageri Bideauhun, jonka urheilijoita on vieraillut useasti Suomen Eliittikisoissa. Kesän lopulla Tuomo laittoi tiedustelua asiasta Australian suuntaan ja sieltä tuli idealle vihreää valoa. Täkäläisestä harjoittelusta minulle on kehittynyt melko selkeä kuva, eikä tekemisen pitäisi erota nykyisestä touhusta liian radikaalisti. Tämä oli erittäin tärkeä seikka leiripaikkaa ja -seuraa valitessa, sillä en halunnut harjoitteluun liian suuria muutoksia. Pohja Bideaun harjoittelussa on suomalaisille kestävyysjuoksuihmisille tuttua Arthur Lydiardia, toki pienin eroavaisuuksin. Bideaun harjoitusfilosofiasta enemmän kiinnostuneita suosittelen lukemaan Tuomon kirjoittaman mainion jutun uusimmasta Juoksija -lehdestä!

Halu kehittyä ja oppia uusia asioita ajoi tällaiseen ratkaisuun. Mielestäni nyt oli oikea aika hakea hieman uusia tuulia juoksu-uralle ja ensi kaudella pitäisi pystyä ottamaan vihdoinkin se iso askel uralla eteenpäin. Panostus on kova, ja toivottavasti se tulee kantamaan hedelmää tulevaisuudessa!

-Arttu

2 thoughts on “Alkukauden kuulumisia

 1. Kiitos Arttu mainiosta raportista! Tarkkaan seurasin sinun uraasi myös menneeltä kesältä. Uskon, että hyvässä kelissä ja nappijuoksuissa 29.20 ja 14.05 rajapyykit olisivat alittuneet. Porin juoksujasi olin katselemassakin. Toivotaan nyt hartaasti ehjää harjoituskautta ja ehjää Australian reissua. Luin JUOKSIJA´sta Tuomon erinomaisen kirjoituksen. Jos saat jatkumaan hyvän harjoituskauden, niin olen varma, että enkkasi paranevat ensi kaudella rutkasti.
  Tsemppiä vaan kovasti! Muistathan raportoida aina välillä meille kestävyysjuoksufaneille, miten treenit ovat menneet. Terveisin: Matti Halmeaho

  1. Kiitoksia Matti. Se on mukava, että vielä löytyy ihmisiä, joita laji tosissaan kiinnostaa ja mielenkiintoa riittää seurata urheilijoita!

   Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä, ja enkä näe syytä miksi se tästä radikaalisti huonompaan suuntaan menisi. Kovasti hommia sen eteen teen, että ehjänä saan harjoitella. Nyt ei ole kiirettä mihinkään, ja näin ollen turha hätäily ja hosuminen on tekemisestä pois.

   Raporttia tulee varmasti tänne reissun kulusta, sen verran erikoislaatuinen juttu tuo minullekin on!

   -Arttu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.